Teek verwijderen

Wat is een teek?

teek Ixodes RicinusEen teek is een spinachtig insect en is familie van de spinnen en mijten. Er zijn meer dan 800 soorten teken waarvan er ongeveer 100 in staat zijn om ziektes over te brengen.

De meest voorkomende soort in Nederland is de Ixodes ricinus. Een larve heeft zes poten en een volwassen teek acht. Op de foto hiernaast ziet u een volwassen mannetje. Verwijderen van een teek kan het beste met een tang gebeuren.

Wanneer moet je een teek verwijderen?

De levenscyclus van een teek bestaat uit vier stadia: ei, larve, nimf, en adult. De larve, nimf en adult zijn de actieve stadia waarbij een teek in staat is om infectieziekten te verspreiden.

teek levenscyclus stadiaOngeveer een kwart van de teken is besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi; de veroorzaker van de ziekte van Lyme.

De larve en nimf kunnen heel erg klein zijn, waardoor ze vaak niet opvallen. Toch is het belangrijk om de teek zo vroeg mogelijk te ontdekken en te verwijderen; hoe sneller, hoe beter!

Teek verwijderen

Een teek kunt u oplopen in de vrije natuur zoals bos en heide, maar uit onderzoek blijkt dat ook veel mensen een teek oplopen in de eigen tuin of straat, in het park om de hoek, in de speeltuin of op de golfbaan. volgezogen teekControleer uzelf in de periode maart – oktober daarom regelmatig op teken.

Op het internet vindt u veel verhalen over het verwijderen van teken, maar pas daarmee op! De enige veilige methode is het verwijderen van een teek met een tekentang.

Deppen met zeep, verdoven met alcohol of aanraken met een heet voorwerp zoals een pincet; doe het niet! Met al deze methoden verhoogt u juist het risico op besmetting! Een verdoofde teek laat het opgezogen bloed met de bacteriën namelijk weer terugvloeien in het lichaam, waardoor u een besmetting met de ziekte van Lyme kunt oplopen.

take-care tekentang

De tekentang – ideaal voor het verwijderen van teken

Er zijn allerlei soorten tekentangen, maar één van de beste is wel die van Take-Care. Dit is een nederlands product ontwikkeld in samenwerking met het Centrum voor Innovatie. Eenvoudig in het gebruik, makkelijk mee te nemen, robuust en veilig. Goedgekeurd door het Oranje Kruis.

bestellen

Met een tang de teek verwijderen

teek verwijderenPak de tekentang in en druk met uw duim op de drukknop, zoals bij een pen. De grijper van de tang gaat open. Plaats nu de grijper heel voorzichtig over de teek en laat langzaam de drukknop van de tekentang los. De puntjes van de grijper klemmen de teek vlak boven de huid vast.

Draai nu de tang langzaam naar links, twee of drie slagen. De teek laat dan eenvoudig los en u kunt hem verwijderen. Zorg ervoor dat u de teek niet beschadigt tijdens het verwijderen!

Na het verwijderen van de teek met de tekentang het wondje goed desinfecteren. De teek maakt u dood met een hard voorwerp. Rol de dode teek in plakband of plastic en gooi hem weg. Pas op dat u de kapotte teek niet aanraakt met blote handen om besmetting te voorkomen.

Huisarts na een tekenbeet

teek verwijderen met tekentangNoteer altijd de datum dat u de teek hebt ontdekt en verwijderd. Neem direct contact op met uw huisarts zodra zich symptomen van besmetting vertonen zoals de kenmerkende rode vlek. Neem bij twijfel ook contact op; hoe sneller de behandeling start, hoe groter de kans op genezing.

De bewezen tang voor het verwijderen van teken

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world